Presenteren gaat beter als alles onder controle hebt. Hoe ga je je presentatie op afstand bedienen?
Presentatie bedienen
Je hebt een fijne beamer en projectiescherm geregeld. Zelfs een projectietafel heb je gehuurd. En als je een MacBook hebt, ben je ook zo verstandig geweest om Apple kabels te regelen. Maar heb je ook nagedacht over hoe je de slides vooruit en achteruit gaat afspelen? Als je dichtbij de laptop bent, kun je zelf via de laptop of je muis de dia’s bedienen. Maar bij grotere zalen, zit je vaak wat verder weg van de beamer en de laptop. Dan zul je dus of iemand anders achter de laptop moeten laten zitten of je zult je PowerPoint presentatie op een andere manier op afstand moeten bedienen.
PowerPoint op afstand bedienen
Je kunt op verschillende manieren PowerPoint of Keynote op afstand bedienen. Dat kan door middel van een app of een apart apparaatje. Elk heeft zijn voor- en nadelen. Lees even verder om te kijken wat voor jou het handigste is. Hetzelfde verhaalt geldt ook voor Prezi presentaties. Soms moet je bij Prezi wel wat extra instellen. Lees dit verhaal over Prezi en presentatie klikkers.
Door een app op je smartphone te zetten, maak je van je smartphone een afstandsbediening. Alle ‘remote presentatie apps’ werken min of meer hetzelfde. Je installeert de app op je smartphone en je installeert wat software (serversoftware) op je MacBook of Windows laptop. Via Bluetooth ‘praat’ de app dan met de software op je laptop. Zo kun je dus je presentatie bedienen. Voordeel is dat je naast allerlei navigatiemogelijkheden ook extra’s hebt. Zo kun je bijvoorbeeld op je smartphonescherm ook zien welke slide er afgespeeld wordt. Of wat de volgende dia’s zijn. Best handig aangezien je vaak met je rug toe naar het scherm staat. Nadeel is dat je wat software moet installeren. Op je smartphone en op je laptop. Dit gaat niet altijd probleemloos. En bovendien vind je het wellicht niet zo fijn dat er software van een onbekend bedrijf op je laptop geïnstalleerd wordt.
Android smartphone gebruikers hebben wat dat betreft geluk. Je kan de ‘Office Remote app’ gebruiken. Dit wordt gemaakt met Microsoft. Het werkt met Office 2013 en nieuwer. Je hebt wel Bluetooth op je laptop nodig.
Goed bekend staat verder de ‘i-Clickr Remote for PowerPoint app’. Deze app draait op je iPhone, iPad én op Android smartphones. Met de gratis lite versie kun je slechts 15 dia’s presenteren. Het maakt gebruik van WIFI. Wifi heeft een groter bereik dan Bluetooth, maar je moet (uiteraard) wel een Wifi verbinding hebben. Als je niet op het Wifi netwerk kan, kun je met de ‘i-Clickr PC Control Application’ een zogenaamde ‘Direct Wireless’ verbinding opzetten. Ofwel een directe verbinding tussen je smartphone en je laptop. Soms werkt dit niet. Een truc is dan om op je smartphone een Personal hotspot op te zetten en je laptop dan daarmee te verbinden. Als je een MacBook hebt, heeft deze app als voordeel dat je ook je Keynote presentates mee kan bedienen.
Belangrijkste nadeel van een app is dat je dan met een relatief groot apparaat in je handen rondloopt. Veel mensen vinden dit tijdens het presenteren toch bezwaarlijk.
Presentatie via een presentatie klikker bedienen
Voor een ‘remote presenter’ is eigenlijk geen goed Nederlands woord. Draadloze presenter of presentatie klikker geven waarschijnlijk het beste aan wat daarmee bedoeld wordt. Een kleine afstandsbediening voor je presentaties. Het apparaat bestaat uit twee onderdelen. De klikker zelf en een ‘usb ontvanger’. Je stopt de ‘usb ontvanger’ in je laptop en vervolgens kun je direct aan de slag. MacBook gebruikers moeten bij de aanschaf van een presentatie klikker even oppassen of het apparaat wel werkt op een MacBook.
Nadeel van een presentatie klikker is dat de functies vrij beperkt zijn. Meestal kun je een dia voor- en achteruit. Het scherm op blanco zetten. Soms heb je nog een laseraanwijzer bij. Maar dat is het dan toch wel.
Voordeel is dat installatie bijzonder eenvoudig is en dat je rondloopt met een klein apparaatje. Presentatie klikker huren? Onze presentatie klikker werkt met Windows laptops én MacBooks. Het heeft een helderrode laseraanwijzer en werkt tot 20 meter. Dus ideaal bij grotere zalen. Een handig instrument als extra bij de huur van je beamer.