Gaming in het groot. Waar moet u op letten bij een beamer voor gaming? Wat is een goede game beamer?
Gelijk door naar ons advies voor beamers voor games:
‘Snelle games, snelle beamer’ | ‘Groot scherm bij LAN-party‘
Hoe sneller, hoe beter!
Een goede gamer is snel. En snelheid is ook voor een gaming beamer van belang. Als gamer vind u elke vertraging irritant. En als de vertraging te groot wordt, wordt een spel onspeelbaar. Ook beamers hebben een lag tijd. Ofwel een vertraging tussen wat er gebeurt in het spel en wat u ziet op het scherm. Hoe sneller het getoond wordt op het scherm, hoe sneller u kunt reageren. Een korte input lag is dus beter voor uw resultaat.
Beamers moeten het videosignaal wat zijn ontvangen van de console vertalen naar een te projecteren beeld. Als bijvoorbeeld het signaal niet in de native resolutie van de beamer is, moet het beeld worden omgezet. Dat kost wat verwerkingstijd.
Op zich hebben alle beamers en ook beeldschermen een vertraging, maar als de vertraging te groot wordt, zult u dat snel merken. Bij films merkt u dat omdat het geluid er al is, terwijl het beeld nog niet zo ver is. Tijdens games merkt u dat u bijvoorbeeld een knop indrukt en dat het enige tijd duurt voordat het spel reageert.
Heb ik last van een lag tijd?
U merkt het snel genoeg. Als u er last van krijgt, kunt eens kijken naar de instellingen van de beamer. Kijk naar de beeldoptimalisatie opties en zet deze uit. Denk bijvoorbeeld aan zaken als ‘frame interpolation’, ‘smart sharpening’ of ‘noise reduction’. Als dat niet werkt, heeft u een snellere beamer nodig.
Volgens een test tijdens Eurogamers 2009 hadden gamers last van een lag tijd van meer dan 66 milliseconden (ms). Er is overigens een verschil tussen wat mensen ‘hinderlijk’ vinden en ‘echt niet meer leuk vinden’. In het eerste geval speelt u nog door en in het tweede geval stopt u met spelen. Een en ander hangt ook af van hoe ervaren u als gamer bent.
Volgens wetenschappelijk onderzoek door Kjetil Raaens merken ervaren gamers dat er een vertraging is van 45 en 50 milliseconden. Of u er echt last van hebt, heeft ook te maken met hoeveel vertraging andere spelers hebben. Als u meer vertraging ondervind dan andere spelers, moet u wel een hele snelle reactievermogen hebben om geen levens te verliezen. Dus als u de input lag tijd kunt verlagen, kunt u tijd winnen en dus levens behouden.
Is een gemiddelde beamer snel genoeg voor games?
De meeste beamers hebben een input lag tijd van tussen de 30-50 ms. Oppervlakkig bekeken lijkt dat niet zo veel, maar in werkelijkheid heeft u waarschijnlijk een ‘snellere’ beamer nodig als u online speelt.
Als u online speelt heeft u namelijk ook te maken met andere vertragende factoren zoals:
- Uw internetverbinding. Bij internetverbindingen wordt een vertraging van onder de 20 ms als uitstekend beschouwd. Als u draadloos verbonden bent, zal het aantal ms hoger liggen dan met een netwerkkabel. Meet uw ping via de tool van uw internetprovidor om een indruk te krijgen van de vertraging.
- Uw eigen console: Het maakt ook uit of u speelt op een game console of een pc. Het kan per game verschillen, maar over het algemeen is een pc ‘sneller’ dan een game console.
- De gameserver: Het maakt uit of je in de geografische locatie van een gameserver zit of er buiten. Er buiten is ’trager’ dan er binnen.
U snapt het al. Online zijn er meer factoren welke input lag veroorzaken. Uiteraard hebben andere gamers er ook last van. Vandaar dat gamers vaak kiezen voor een gaming beeldscherm. Een standaard beeldscherm heeft een input lag tijd van 12 ms. Bij Een speciale gaming monitor heeft een input lag tijd van 1 ms. Bij online gaming kan een verschil in input lag tijd het verschil betekenen tussen winst en verlies.
Conclusie: als u gewoon wat spelletjes groot op het scherm wilt spelen, hoeft u niet te letten op de input lag tijd van een beamer. Maar als u online games speelt, dan maakt de input lag tijd wel uit. De meeste beamers hebben een input lag tijd van tussen de 30-50 ms. Voor ervaren gamers is dit te veel. Zo snel als een gaming monitor zal een beamer niet zijn. Maar u kunt wel dichter in de buurt komen. Gebruik een beamer met een lagtijd van onder de 20 ms voor gamen.
De input lag tijden van twee van onze Full HD beamers:
- De Optoma HD131Xe heeft een input lag tijd van 17 ms (zie deze test)
- De Epson EB-U04 heeft een input lag tijd van 40 ms (zie deze test)
Full HD resolutie
Uw Playstation of Xbox heeft een Full HD resolutie. Kies een beamer met een Full HD resolutie om geen detail verloren te laten gaan en om zo min mogelijk input lag tijd op te lopen omdat de beamer de resolutie van de game console moet ‘verwerken’.
Hoeveel lumen?
Het aantal lumen is iets minder belangrijk bij beamers voor gaming. Het mooiste contrastrijke beeld krijgt u als u de ruimte verduisterd. Als u de ruimte kan verduisteren heeft u ook niet zoveel lumen nodig.
Tip: zet de beamer in de eco-stand én verduister de ruimte! Met de eco-stand laat u de beamerlamp minder fel schijnen. Het contrast neemt daardoor af, maar omdat u de ruimte verduisterd neemt het contrast toe.
Het aantal lumen wordt wel belangrijk als u heel groot gaat projecteren. Bijvoorbeeld als u een LAN-party houdt en daarbij een game op een groot scherm van vier meter wilt projecteren. In dat geval kiest u een beamer van 5.000 ANSI lumen. Vaak zijn dit echter niet de ‘snelste’ beamers, maar bij een LAN-party heeft u sowieso minder last van andere vertragende factoren zoals internetverbinding. Als u ‘het beeld wilt versnellen’, kijk dan in de beeldinstellingen van de beamer. Zet alle beeldoptimalisaties uit.
Waar moet u op letten bij een beamer voor games?
Om samen wat games op een groot scherm te spelen is een beamer met een HDMI aansluiting, WXGA resolutie en een redelijke contrastratio wel voldoende.
Voor snelle online actie is de input lag van een beamer belangrijk. Veel beamers vallen dan eigenlijk af aangezien de gemiddelde input lag tijd tussen de 30-50 ms ligt van beamers. Een input lag tijd van onder de 20 ms is ons advies.
Wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op.