Stel je voor: voorbijgangers stoppen plotseling, gefascineerd door levendige beelden die bijna in je raam zweven. Net zoals twee nieuwsgierige katten die elkaar door een raam in de gaten houden, kan een projectie op een raam mensen betoveren en laten stilstaan. Met een projectie op een raam heb je een eyecatcher.
Waarom kiezen voor raamprojectie ?
Met een raamprojectie val je op. Denk aan een griezelige Halloween projectie of een vrolijk Sint-Maarten filmpje. Het trekt gegarandeerd de aandacht van voorbijgangers en is verrassend eenvoudig te bereiken.
Wat heb je nodig voor raamprojectie?
Voor een projectie op een raam denk je aan het volgende:
- Raambedekking
- Beamer
- Beeldmateriaal
Raambedekking
Je kan beter niet direct projecteren op een raam, omdat een groot deel van het licht verloren gaat. Hang iets voor het raam dat licht reflecteert en transparant genoeg is om vanaf de straat zichtbaar te zijn. Je kunt projectiefolie gebruiken voor projectie op glas als je een goede beeldkwaliteit wilt. Door folie te gebruiken kun je een scherp en helder beeld projecteren op een raam. Deze folie is niet heel goedkoop. Zoek je een goedkoper alternatief, dan werkt een wit of lichtgekleurd laken, dun gordijn of douchegordijn ook. Vermijd donkere stoffen, omdat deze minder licht reflecteren.
Beamer
Plaats de beamer binnenshuis voor bescherming tegen vocht. Meestal heb je minstens een beamer met 3000 lumen en een afstand van drie meter nodig voor een helder beeld van twee meter breed. Een ultra short throw beamer kan dichterbij geplaatst worden. Met keystone correctie kun je een beamer zelfs schuin richten en toch een rechthoekig beeld krijgen.
Wil je verticaal projecteren op een hoog raam? Zet de beamer dan niet zomaar op zijn kant, want niet alle beamers zijn hiervoor ontworpen. Een eenvoudige oplossing is om een breedbeeldvideo te maken met een verticale uitsnede in het midden.
Beeldmateriaal
Ben je op zoek naar beeldmateriaal of een video montage tool? Wave video biedt een uitgebreide bibliotheek aan beelden, zoals sneeuwvlokken, de kerstman of skeletten voor Halloween. Makkelijk te gebruiken en snel resultaat.
Hoe ziet een projectie op het raam er uit?
Een voorbeeld: voor Halloween projecteerde ik beelden op plisségordijnen, wat een subtiel ‘golf-effect’ creëerde door de plooien. Dit geeft een spookachtige sfeer. Het beeld is niet heel scherp, maar het spookachtige past perfect bij Halloween.
Ik heb voor deze projectie een ultra short throw beamer gebruikt en deze op de vensterbank geplaatst. Het filmpje is in 16:9 formaat maar met een verticale uitsnede wat zorgt voor een portreteffect op het raam.
Tips voor het beste resultaat
- Test je opstelling ook bij daglicht, zodat je zeker weet dat de projectie helder genoeg is.
- Verduister de ruimte achter het raam, zodat het beeld goed zichtbaar blijft.
- Een krachtige ultra short throw beamer is ideaal. Tip: je kan ook een ultrashort throw huren.
- Probeer diverse hoeken voor de projectie.
- Neem de tijd om te experimenteren. Begin op tijd.
Laat je raam tot leven komen
Een feestelijke sfeer tijdens de feestdagen of een opvallende winkelpresentatie? Met een creatieve projectie en de juiste techniek is succes gegarandeerd. Heb je vragen of wil je advies? Neem gerust contact op; ik denk graag met je mee.