Openluchtbiosocoop van plan of presentatie buiten? Samen voetbal kijken in de tuin? Wat komt er kijken bij een openlucht projectie? Wat voor beamer heb je nodig?
Zon en wind
Buiten in de open lucht zijn de omstandigheden voor een projectie niet ideaal. Uiteraard ga je een beamer niet buiten gebruiken als het regent. Maar zon en wind geven ook problemen. Een projectiescherm is namelijk best een groot oppervlakte. Een scherm van 3×2 meter heeft een oppervlakte van 6 m2. Dat vangt best wat wind. En hoeveel lumen heeft een beamer buiten nodig? Laat je echter niet ontmoedigen. Het is best mogelijk om buiten te projecteren.
Projectiescherm buiten
Als je buiten gaat projecteren, kan je een beamerscherm alleen maar gebruiken als er geen of weinig wind is. Om ongelukken te voorkomen kun je het scherm in een partytent plaatsen zodat de wind er geen vat op heeft.
Ook kun je een speciaal daar voor gemaakte outdoor projectiescherm gebruiken. Dat is een lichtgewicht scherm welke je kan verankeren. Een andere optie is het gebruik van een projectiedoek. Dit doek kun je via doekbinders of touwen bevestigen aan bomen/palen, hekwerk of een muur. Aangezien dit doek heel licht is en stevig bevestigd is, is dit een veilige oplossing. Bovendien zijn projectiedoeken voordeliger dan projectieschermen. De beeldkwaliteit is minder dan bij projectieschermen, maar door een lichtsterke beamer te gebruiken kun je wel wat compenseren. Ook projectiedoeken kun je bij ons huren: projectiedoeken te huur in verschillende maten.
Hoeveel lumen beamer buiten?
Overdag bij zonlicht in openlucht projecteren is lastig. Ook zeer sterke (en prijzige) beamers zijn niet zo krachtig dat ze tegen de zon op kunnen. Het beste is om bij een openluchtprojectie te wachten tot na zonsondergang. In april is dat iets voor 21 uur. In de zomermaanden gaat dat richting 22 uur. En in augustus gaat het weer richting 20.30 uur (zie dit overzicht zonsondergang door het jaar heen).
Als je toch voor zonsondergang buiten wilt projecteren dan kun je een krachtigere beamer gebruiken en zorgen voor verduistering. Zoek een schaduwrijke plek bijvoorbeeld verranda of zet een partytent op. Gebruik een tent met een niet licht doorlatend dak en bevestig ook zijschermen aan de tent. Dek eventuele raamopeningen af. Plaats de beamer en het scherm binnen in de tent. En gebruik eventueel extra zonnedoeken/schaduwdoeken om het zo donker als mogelijk te krijgen. Zorg er in ieder geval voor dat er geen direct zonlicht valt op het projectiescherm.
Als je het donker genoeg kan maken, kun je ook met een standaard beamer van 3000 lumen buiten projecteren. Bijvoorbeeld met deze Full HD beamer. Bij grotere projecties kun je beter een krachtigere beamer zoals een 5000 lumen beamer gebruiken.
Geluid
De meeste beamers hebben wel een luidspreker, maar deze is niet veel beter dan de ingebouwde luidspreker van een laptop. Voor een mooi vol geluid gebruik je een externe luidspreker. Je kunt deze bij ons huren: externe luidsprekers voor beamers. Je kunt ook de soundbar van je televisie, computer luidsprekers of Bluetooth speaker gebruiken. De externe luidpreker sluit je aan op de laptop. Gebruik bij voorkeur een audiokabel om de luidspreker aan te sluiten. Vaak wordt deze ook bij Bluetooth luidsprekers meegeleverd. De audiokabel wordt ook wel 3.5 mm jack/aux genoemd. Bij een laptop zoek je naar het poortje waar je je koptelefoon op aansluit. Bij een ander apparaat zoals een mediabox zoek je naar “aux out” (dus niet aux in!). Als je geen kabel kan gebruiken, kun je ook via Bluetooth een luidspreker aansluiten. Het kan zijn dat je bij Bluetooth wel wat moet instellen omdat het geluid niet overeenkomt met het beeld.
Stroomvoorziening
Je hebt wel stroomaansluitingen buiten nodig. Er zijn beamers welke in ingebouwde accu hebben, maar de beeldkwaliteit is voor de meeste mensen niet voldoende. Mocht je geen stroomaansluiting hebben, kun je een aggregaat of diesel generator gebruiken. Let er wel op dat het een inverter aggregaat is met een zogenaamde zuivere sinus. Dit houdt in dat de generator een constante stroomafgifte kent en niet te maken heeft met schommelingen in wattage. Let tevens op het geluidsniveau van de generator. De beste oplossing in combinatie met een beamer is een draagbare batterij (zie: portable power station huren). Dit zijn krachtige batterijen waar je zo een paar uur mee kan projecteren, ze zijn stil en ze hebben een gelijkmatige stroomafgifte waardoor de beamer niet beschadigd raakt.
Beamer buiten gebruiken
Een beamer gebruiken na de schemering/zonsondergang is goed te doen. Met een standaardbeamer heb je een redelijke projectie. Een krachtigere beamer is dan alleen nodig als je een grote projectie toont of als je iets eerder wilt starten.
Idealiter start je dus met projecteren na zonsondergang. Maar soms kan dat niet. Bijvoorbeeld als de wedstrijd eerder begint. Wat je kan doen is het volgende. Probeer de ruimte rond het projectiescherm zo goed als mogelijk te verduisteren zodat er geen zonlicht op het scherm valt. Dus zoek een schaduwrijke plek en gebruik bijvoorbeeld een partytent (met zijflappen) en/of combineer dat met zonnedoeken/schaduwdoeken en parasols. Blijft het beeld toch flets, dan kun je de beamer wat dichterbij het scherm plaatsen. Het geprojecteerde beeld wordt kleiner, maar het beeld wordt als het goed is wel beter. Na zonsondergang kun je het beeld altijd groter maken. En kies voor een iets ‘lichtsterkere’ beamer dan je normaliter zou gebruiken.
Lekker buiten naar een film kijken of met zijn allen voetbal kijken is goed mogelijk en is zeker betaalbaar.