Uw eigen thuisbioscoop maken? Huur een thuisbioscoop beamer. Enkele tips om met een beamer film te kijken op het grote doek.
Direct naar ons advies voor beamers en film kijken:
Full HD films kijken | Films overdag bekijken | Voordelige keuze film beamer
Beamer & film
Lekker thuis genieten van films op het grote doek. In uw huiskamer zit iedereen op de eerste rang. Leuk voor een filmavond met vrienden. Ook een leuk idee voor kinderfeestjes. Met een beamer tovert u zo uw huiskamer om tot een thuisbioscoop. Opzetten gaat snel en simpel. Wat u nodig hebt, is een leuke film en een thuisbioscoop beamer. Zo’n beamer huurt u al vanaf 30 euro per dag! En niks houdt u tegen om een filmmarathon te houden! Hierna volgen enkele tips zodat u eenvoudig een thuisbioscoop opzet. Wat u allemaal nodig heeft voor een thuisbioscoop en welke beamer u het beste kan huren.
Wat heeft u nodig voor een thuisbioscoop?
Eigenlijk heeft u niet meer nodig dan een beamer voor een thuisbioscoop. Een thuisbioscoop met projector maken kan namelijk erg eenvoudig. Tip: probeer zo groot mogelijk te projecteren. Hoe groter het beeld hoe beter je ondergedompelt wordt in het beeld. Elke beamer kan een film groot projecteren, toch zijn sommige beamers beter geschikt voor een echte bioscoopbeleving. U krijgt van ons nog aanbevelingen voor een thuisbioscoop beamer, maar allereerst krijgt u een tip over het projectie oppervlakte.
U moet de film natuurlijk ergens op projecteren. Een projectiescherm geeft het mooiste beeld, maar als u een egale muur heeft, kunt u ook op de muur projecteren. Een film projecteren op de muur is natuurlijk best grappig en is uiteraard voordeliger. En als u een grote lege wand hebt, kunt u de film op een zeer groot formaat projecteren. Kijk wel of er oneffenheden of korreltjes zijn, deze gaat u wel terugzien in het beeld. Een film projecteren op een spachtelputz muur is bijvoorbeeld bij voorbaat niet zo geslaagd. Voor een kwalitatief beter beeld kunt u een projectiescherm gebruiken. Een leuk formaat voor in de huiskamer is een scherm van 160 cm breed. Als uw huiskamer groot genoeg is, is een scherm van twee meter breed nog mooier. Als u ’s avonds buiten een film wilt vertonen is een projectiedoek een alternatief voor een laken.
Films komen nog meer tot leven als u zorgt voor een goede geluidsinstallatie. De meeste beamers hebben een ingebouwde luidspreker, maar deze is meer bedoeld voor het ondersteunen van presentaties. Het geluid wat uit de beamer komt, is vergelijkbaar met wat uit een laptop luidspreker komt. Voor eenvoudige kinderfilms is zo’n ingebouwde luidspreker voldoende, maar bij actiefilms of andere films waar geluid een belangrijkere rol speelt, kunt u het filmgeluid enorm verbeteren door een externe luidspreker in te zetten.
Het mooiste is een surround geluid. Misschien gebruikt u bij de televisie al een surround systeem. Ook de beamer kunt u aansluiten op uw eigen surround systeem (zie handleiding van uw surround systeem). Heeft u geen surround speaker systeem in huis? Vaak staat er bij een spelcomputer wel een luidsprekersetje. Deze kunt u ook gebruiken. Of wellicht heeft u een aparte luidspreker voor het afspelen van muziek van uw smartphone. Ook deze kunt u aansluiten op uw thuisbioscoop beamer. Vaak hebben deze luidsprekers naast Bluetooth ook een mini jack aansluiting. Deze kabel kunt u bijvoorbeeld eenvoudig aansluiten op de hoofdtelefoonaansluiting van uw laptop. Eventueel kunt u bij ons ook een eenvoudig aan te sluiten mobiele accu luidspreker huren.
Tip: Voor meer bass effect zet u uw luidspreker op de grond neer.
Zorg er ook voor dat mensen lekker kunnen zitten. Qua zitplaatsen zit uw bank natuurlijk het lekkerst. Zorg voor extra comfortable zitplaatsen als u meer mensen wilt uitnodigen voor uw thuisbioscoop. Hou bij de plaatsing van de zitplaatsen rekening met de projectie afstand van de beamers. U plaatst de beamer waarschijnlijk op zo’n twee-drie meter van het projectiescherm. Hou hier dus rekening mee bij de plaatsing van de zitplaatsen. Stel eerst de beamer even op en kijk dan hoe u de bank en stoelen het beste kan opstellen.
Om een filmavondje helemaal af te maken, mogen snacks en drankjes niet ontbreken. Chips, popcorn (zout en/of zoet) en wat lekkere drankjes mogen eigenlijk ook niet ontbreken. Hotdogs zijn ook gemakkelijk te maken als u wat grotere groepen mensen te gast heeft.
Overigens hoeft u voor een thuisbioscoop uw kamer vaak niet helemaal donkder te maken. Neem hiertoe een beamer met een lichtopbrengst van minimaal 2.500-3.000 lumen. Voor de fraaiste cinema beelden, kiest u in het menu dan bij de beeldinstellingen zo iets als “Film” of “Cinema” en bij de lampinstellingen kiest u “Eco” of “Energiebesparing”. Met deze speciale instellingen voor het projecteren van films heeft u het beste beeld voor films. Wilt u een film tonen in de buitenlucht? Lees dan ons artikel over openlucht projectie.
Heeft u al een film uitgezocht? Waarschijnlijk heeft u wel een Netflix abonnement. Zo niet, neem dan een proefabonnement. Enkele tips om een leuke film te vinden voor uw thuisbioscoop beamer:
- Kijk even naar uw televisie abonnement. Naast Video on Demand kunt u vaak ook gratis naar films kijken. Bij Ziggo gaat dat bijvoorbeeld via de Ziggo Go app.
- Videoland voor extra aanbod en meer Nederlandstalige producties. En ook bij Videoland kunt u een gratis proefabonnement nemen.
- Disney Plus voor Disney en Marvel films.
- Nieuwe films kunt u huren via Pathe Thuis.
- Keuzestress? Kunt u geen keuze maken? Zoek dan eenvoudig de beste film uit op basis van genre en jaar met FilmHunt.co.
- Kunt u nooit iets leuks vinden op Netflix. Een leuke film of serie op Netflix vinden is makkelijker met de handige website Flicksurfer.com.
U kunt de film afspelen op verschillende apparaten zoals met een Apple TV, Playstation of laptop. Met andere apparaten zoals smartphones en tablets kunt u via een verloopstukje of streaming vaak ook wel kijken. Maar sommige films worden bij streaming of via een verloopstukje niet geprojecteerd vanwege rechtenkwestie/copyright bescherming. Een laptop met HDMI is de meest probleemloze oplossing om een film af te spelen op een beamer. Als u een Apple laptop of een iPad/iPhone heeft, kunt u ook Apple verloopstukjes bij ons huren: Apple kabels huren.
Wat is een goede beamer voor films? Of heeft u geen goede beamer? Bij ons huurt u al een beamer vanaf 30 euro per dag.
Thuisbioscoop beamer huren
Een thuisbioscoop beamer huren is leuk en voordelig! Een film is zo veel leuker als u het in het groot bekijkt. Geniet tegelijkertijd van goed gezelschap. Uitgaan naar de bios is leuk. Maar nu zoekt u uw eigen gezelschap uit en een thuisbioscoop is al snel voordeliger. Voor een paar kaartjes en wat drankjes en popcorn betaalt u in de bioscoop meer dan wat het huren van een thuisbioscoop kost. En wat houdt u tegen om een filmavond of filmavond te houden in uw eigen thuisbioscoop?
Beste beamer voor films
Gaat u een film kijken? In een thuisbioscoop is het belangrijk dat de beamer scherpe beelden projecteert. Voor het ultieme thuisbioscoop gevoel kiest u voor een HD beamer. Alle details van een film komen dan duidelijk naar voren. Ook belangrijk is of de beamer kleuren en zwartwaarden diep en realistisch toont. De contrastwaarde (constrastratio) van een beamer is dan belangrijk. Hoe hoger de contrastwaarde, hoe beter de dieptewerking en hoe beter je dus het verschil kan zien tussen het “zwartste zwart” en het “witste wit”. Er zijn overigens wel wat opmerkingen over de wijze hoe beamer fabrikanten de contrastwaarde meten. Beamer fabrikanten weten dat consumenten letten op de hoogte van de contrastwaarde. Sommige beamer experts beweren zelfs dat u beter de constrastwaarde specificaties kan negeren. Het advies is om af te gaan op uw eigen ogen. Zet twee beamers naast elkaar en u ziet zelf heel snel welke beamer de kleuren/zwarttinten ‘dieper’ projecteert.
HD of Full HD?
Voor films en sportwedstrijden is een HD resolutie wel zo fraai. Voor een filmavondje is een beamer met een resolutie van 1280×800 pixels vaak wel voldoende. 1280×720 is ‘slechts’ de resolutie van HD ready (720p), terwijl Full HD 1920×1080 pixels heeft. De meeste mensen zien het kwaliteitsverschil tussen HD ready en Full HD pas als het beeld vrij groot geprojecteerd wordt. Tot twee meter breed (beelddiagonaal van 96 inch) is HD ready echt wel ‘scherp’ genoeg. Vanaf twee meter heeft u de scherpste beelden met een Full HD beamer.
Native of max. resolutie?
Let er wel op dat de u naar de juiste specificatie kijkt. Soms staat er zo iets als “Full HD compatible” of “max resolutie”. Deze beamers kunnen Full HD beelden verwerken, maar het wil niet automatisch zeggen dat de beelden ook als Full HD beelden geprojecteerd worden. Met name goedkopere beamers gebruiken deze termen. Let op de “native resolutie”. Bij goedkopere beamers is de native resolutie bijvoorbeeld slechts SVGA (800×600). U ‘speelt’ dan een Full HD film af en de beamer zet de hoge resolutiebeelden om en projecteert dat dan in een 800×600 resolutie. Het werkt, maar echt scherp is het natuurlijk niet. Dus wees scherp en let op de “native resolutie” van een beamer. Als wij beamers aanbieden, vermelden wij daarom altijd de native resolutie.
Hoeveel lumen voor films?
Als u wilt projecteren in het volle daglicht, heeft u voor een projectie van een meter breed een 100.000 ANSI lumen beamer nodig. Onbereikbaar, voor de meeste mensen. Vandaar dat openluchtbioscopen vaak na zonsondergang starten. Als u er toch voor kiest om buiten te projecteren, raden wij aan om het projectiescherm goed overdekt c.q. in de schaduw op te stellen.
Binnenshuis en ’s avond met de gordijnen dicht en de lichten uit, is een beamer met 1.500 lumen al voldoende. Als u overdag wilt kijken naar een film of een sportwedstrijd, kunt u beter kiezen voor een beamer met minimaal 2.500 lumen of meer. Op een grote scherm van meer dan twee meter, kiest u voor een 5000 lumen beamer.
Welke beamer voor films?
Wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op.